x
EnglishDeutschFrançaisNederlands

Fiscaliteit: Welke auto moet ik kopen? Diesel, Benzine, Hybride, ...?

Welke auto moet ik tegenwoordig kopen?
Elektrisch, Hybride, Diesel, Benzine, CNG, LPG, Lichte vracht... ?

De overheid maakt er een zootje van.
Tegenwoordig ziet men door het bos de bomen niet meer als het op het kiezen van een auto aankomt.

Graag helpen wij u verder bij uw keuze.

Ten eerste maken wij een onderscheid tussen particulier en professionelen.

Particulier?

Diesel
Rijdt u meer dan 10 000 a 15 000 km per jaar, dan is een dieselwagen nog steeds de meest interessante keuze.
Deze verbruiken doorgaands 30 a 40 procent minder dan dezelfde wagen in benzine uitvoering.
Let hier op dat u een wagen met euronorm 5 of 6 kiest, zodat u geen problemen hebt in de lage emissie zones.

Benzine
Rijdt u minder dan 10 000 km per jaar of vooral korte ritten (max. 5 km), dan is een benzinewagen de juiste keuze voor u.
Deze verbruiken doorgaans iets meer, maar zijn voordeliger qua wegenbelastingen en inschrijvingstaksen.
Wij raden hierbij ook ten sterkste aan om Super 98 te tanken ipv Euro 95.

Hybride of elektrisch
Dit is voor de particuliere markt een erg dure optie met een beperkte keuze.

LPG
Sinds de komst van de directe injectie motoren bij benzine is het aanbod van de wagens die compatibel zijn met LPG vrij beperkt.
Is uw nieuwe wagen wel compatibel of heeft u nog een motor met indirecte injectie of carburator? Dan is LPG een uitstekende keuze waarbij u een erg lage brandstofkost zal hebben. Houdt er echter wel rekening mee dat een goede LPG installatie vlug 2 500 - 3 000 euro zal kosten.

CNG / Aardgas
Uw wagen nadien ombouwen naar CNG / aardgas is niet aangeraden en het aantal wagens dat van de fabriek af geleverd worden met CNG / Aardgas is eerder beperkt en een stuk duurder dan hun diesel of benzine variant. Enkel voertuigen met een motorinhoud van maximaal 2100cc zijn vrijgesteld van verkeers- en inschrijvingsbelastingen.

Lichte vracht
Indien u genoeg hebt aan 2 zitplaatsen en graag een break of hatchback wagen ziet (4-5 zitplaatsen mogelijk bij sommige pick-ups, verlengde SUVs en verlengde bestelwagens), dan is dit ook zeker een mogelijkheid. 
Hierbij betaal je maximaal 200 euro / jaar aan wegenbelastingen en is er geen inschrijvingsbelasting.
Pas op, een wagen ombouwen tot lichte vracht brengt kosten met zich mee en men spreekt al lange tijd erover dat de lichte vracht regeling gekoppeld zal worden aan een BTW-nummer of beroepsactiviteit (Concreet ligt hierover nog niets vast).


Professioneel?

Voor de professionelen / zelfstandigen is de keuze een stuk ingewikkelder.

Lichte vracht
Indien u genoeg hebt aan 2 zitplaatsen en graag een break of hatchback wagen ziet (4-5 zitplaatsen mogelijk bij sommige pick-ups, verlengde SUVs en verlengde bestelwagens), dan is dit voor u de beste keuze. Bovenop het feit dat u geen inschrijvingsbelastingen en maximaal 200 euro / jaar aan wegenbelasting betaald, is de wagen 100 procent aftrekbaar en is deze vrijgesteld van voordeel alle aard.

Hybride (enkel Plug-in Hybride)
Hybride is momenteel ook erg interessante keuze. Vrijstelling van wegenbelasting tot en met 2020 (daarna nog onbekend), vrijstelling van inschrijvingsbelasting en 100% aftrekbaar tot 2020 (daarna 95 tot 100% aftrekbaar). Echter is de keuze aan interessante hybride voertuigen is momenteel vrij beperkt, maar groeit elke dag. De voorwaarden om interessant te zijn zijn: Plug-in Hybride variant, uitstoot van minder dan 50gr CO2 en meer dan 0,5 KWH batterijcapaciteit per 100 kg voertuiggewicht. Rijdt u echter meer dan 20 000 km per jaar, dan zal u nog steeds een vrij hoog verbruik hebben van traditionele brandstoffen en het opladen van uw voertuig is ook niet gratis. Een Diesel-Plug-in-Hybride kan hierbij dus het antwoord vormen voor mensen die veel kilometers afleggen, want deze verbruiken doorgaans 30 tot 40 procent minder dan de Benzine-Plug-in-Hybrides. (laat u niet misleiden door de cijfers die de fabrikanten voorleggen, deze komen helemaal niet overeen met de realiteit). Houdt ook rekening dat Hybride voertuigen doorgaans een heel stuk duurder zijn in aankoop dan benzine of diesel variant. Merk ook op dat sommige plug-in hybrides soms een te weinig krachtige motor hebben om goed te zijn.

Elektrisch
Elektrische wagens zijn fiscaal zeer interessant. Vrijstelling van wegenbelasting en inschrijvingsbelasting, 120% fiscaal aftrekbaar tot 2020 (daarna 100% fiscaal aftrekbaar). Echter brengen ze ook een hele hoop nadelen mee. Er is een beperkt aanbod beschikbaar, ze zijn erg duur in aankoop, ze hebben een laag rijbereik (meestal een heel stuk lager dan de opgegeven cijfers van de fabrikant), het aantal laadpalen is momenteel nog beperkt, elektriciteit is niet gratis (kostprijs is ongeveer 4-5 euro per 100 km bij thuis opladen) en ze zijn absoluut niet zo ecologisch als men denkt. Het productieproces van de batterijen van deze wagens is erg vervuilend en milieubelastend. Ook wordt de grote meerderheid van de elektriciteit gebruikt om deze voertuigen op te laden, nog steeds geproduceerd met fossiele brandstoffen, waardoor de uitstoot van deze voertuigen eigenlijk niet gelijk is aan 0 gr CO2. Mogelijks zal Europa (en Belgie) over enkele jaren, deze gegevens in calculeren waardoor elektrische wagens fiscaal minder interessant zullen worden.

Benzine of Diesel (en andere Benzine- of Diesel-Hybrides)?
Rijdt u meer dan 15 000 a 20 000 km per jaar, dan is een dieselwagen nog steeds de betere keuze van de 2.
Deze verbruiken doorgaands 30 a 40 procent minder dan dezelfde wagen in benzine uitvoering.
Let hier op dat u een wagen met euronorm 5 of 6 kiest, zodat u geen problemen hebt in de lage emissie zones.
Kies hierbij ook voor voertuigen met een lage CO2 uitstoot.
Hoe hoger de CO2 uitstoot, hoe lage het percentage fiscale aftrekbaarheid. (Diesel iets strenger dan Benzine)
Vanaf 2020 worden de berekening hiervoor een heel stuk strenger en is een lage CO2 uitstoot erg belangrijk.

CNG
Uw wagen nadien ombouwen naar CNG / aardgas is niet aangeraden en duur en het aantal wagens dat van de fabriek af geleverd worden met CNG / Aardgas is eerder beperkt en een stuk duurder dan hun diesel of benzine variant. Enkel voertuigen met een motorinhoud van maximaal 2100cc zijn vrijgesteld van verkeers- en inschrijvingsbelastingen. CNG voertuigen hebben momenteel dezelfde fiscale aftrekbaarheid als benzine voertuigen, vanaf 2020 zullen deze een heel klein beetje interessanter zijn dan benzine voertuigen. Ook de verbruikskosten liggen iets lager dan bij benzine voertuigen, echter is het aanbod tankstations beperkt.

LPG
Sinds de komst van de directe injectie motoren bij benzine is het aanbod van de wagens die compatibel zijn met LPG vrij beperkt.
Is uw nieuwe wagen wel compatibel of heeft u nog een motor met indirecte injectie of carburator? Dan is LPG een uitstekende keuze waarbij u een erg lage brandstofkost zal hebben. Houdt er echter wel rekening mee dat een goede LPG installatie vlug 2 500 - 3 000 euro zal kosten. Aftrekbaarheid van deze voertuigen is dezelfde deze van het basis benzine voertuig en er is een bijkomende wegenbelasting van maximaal 200 euro / jaar.

Voordeel alle aard?
Eenmanszaken betalen geen voordeel alle aard op het gebruik van hun voertuig. Vennootschappen betalen dit wel. 
Hoe hoger uw nieuwwaarde (cataloguswaarde, inclusief opties, zonder korting), hoe hoger uw voordeel alle aard.
Hoe jonger uw wagen, hoe hoger uw voordeel alle aard.
Hoe hoger uw CO2 uitstoot, hoe hoger uw voordeel alle aard.
Diesel hoger voordeel alle dan benzine, benzine hoger dan elektrisch.
Mede door de lage uitstoot hebben hybride wagens en elektrische wagen hier een extra beentje voor op de rest.Meer uitleg nodig? 
Contacteer ons geheel vrijblijvend op mailto:info@elupas.com
Vind ons op sociale media